Alkool Izopropil

Albania Distribution Chemicals

Produkti: Alkooli izopropil (IPA)

Formula Kimike: C3H8O

Alkooli izopropil, i njohur gjithashtu si IPA ose alkool fërkimi, është një lëng i pastër, pa ngjyrë me erë të fortë. Është një përbërje kimike e përdorur gjerësisht me aplikime të ndryshme në industri të ndryshme. Këtu janë pesë pika të rëndësishme në lidhje me alkoolin izopropil:

1. Përbërja kimike: Alkooli izopropil përbëhet nga tre atome karboni, tetë atome hidrogjeni dhe një atom oksigjeni. Formula e tij kimike është C3H8O. Është një izomer i propanolit dhe ndan veti të ngjashme me alkoolet e tjera.

2. Vetitë fizike: Alkooli izopropil është një lëng i paqëndrueshëm me një pikë vlimi prej 82,6°C (180,7°F) dhe një pikë shkrirjeje prej -89,5°C (-129,1°F). Është shumë i tretshëm në ujë dhe në shumicën e tretësve organikë, duke e bërë atë një tretës të gjithanshëm në aplikime të ndryshme.

3. Prodhimi: Alkooli izopropil prodhohet nëpërmjet hidratimit të propenit (propilenit) ose nga hidratimi i drejtpërdrejtë i oksidit të propilenit. Procesi përfshin reagimin e propenit me ujë në prani të një katalizatori për të formuar alkool izopropil.

4. Përdorimet e zakonshme:
– Dezinfektues: Alkooli izopropil përdoret gjerësisht si dezinfektues për të vrarë bakteret, viruset dhe kërpudhat në sipërfaqe. Përdoret zakonisht në spitale, laboratorë dhe shtëpi për pastrimin e plagëve, dezinfektimin e instrumenteve mjekësore dhe dezinfektimin e sipërfaqeve.

– Agjent pastrues: Alkooli izopropil është një agjent pastrimi efektiv për shkak të aftësisë së tij për të tretur vajrat, yndyrat dhe papastërtitë. Përdoret për pastrimin e komponentëve elektronikë, heqjen e njollave të bojës dhe si pastrues për përdorim të përgjithshëm në industri dhe familje.

– Antiseptik: Alkooli izopropil përdoret si një antiseptik për prerje të vogla, gërvishtje dhe djegie. Ndihmon në pastrimin e zonës së prekur dhe parandalimin e infeksionit.

– Tretës: Alkooli izopropil është një tretës i gjithanshëm dhe përdoret zakonisht në industrinë farmaceutike, kozmetike dhe kimike. Përdoret për tretjen dhe nxjerrjen e substancave të ndryshme, duke përfshirë barnat farmaceutike, vajrat, rrëshirat dhe pigmentet.

– Agjent dehidratues: Alkooli izopropil ka veti dehidratuese, të cilat e bëjnë të dobishëm për tharjen dhe pastrimin e pajisjeve elektronike të ndjeshme dhe komponentëve elektrikë.

Përdorimi i alkoolit izopropil për sektorin specifik (10 pikë):

1. Industria mjekësore dhe e kujdesit shëndetësor: Alkooli izopropil përdoret gjerësisht në mjediset mjekësore dhe të kujdesit shëndetësor. Përdoret për pastrimin dhe dezinfektimin e pajisjeve mjekësore, sterilizimin e sipërfaqeve dhe si antiseptik i lëkurës përpara injeksioneve ose operacioneve.

2. Farmaceutikë: Alkooli izopropil përdoret në industrinë farmaceutike për qëllime të ndryshme, duke përfshirë si tretës në formulimet e barnave, si agjent pastrimi për pajisjet dhe objektet e prodhimit dhe si dezinfektues në dhomat e pastra dhe laboratorët.

3. Industria Elektronike: Alkooli izopropil përdoret zakonisht në industrinë e elektronikës për pastrimin dhe heqjen e yndyrës së komponentëve elektronikë, pllakave të qarkut të printuar (PCB) dhe lidhësve. Ndihmon për të hequr mbetjet e fluksit, papastërtitë dhe vajrat pa shkaktuar dëme në pajisjet e ndjeshme elektronike.

4. Kozmetikë dhe produkte të kujdesit personal: Alkooli izopropil gjendet në një gamë të gjerë të kozmetikës dhe produkteve të kujdesit personal, të tilla si locione, toner dhe pastrues. Vepron si një astringent, duke hequr vajin e tepërt dhe papastërtitë nga lëkura.

5. Industria e automobilave: Alkooli izopropil përdoret në sektorin e automobilave për aplikime të ndryshme. Përdoret për pastrimin dhe heqjen e yndyrës së pjesëve të makinave, injektorëve të karburantit dhe karburatorëve. Përdoret gjithashtu si tretës për bojërat e automobilave, ngjitësit dhe ngjitësit.

 

6. Industria e printimit: Alkooli izopropil përdoret në industrinë e printimit si një tretës pastrues për heqjen e bojës, papastërtive dhe mbetjeve nga makinat e shtypjes, rrotullat dhe pajisjet e tjera të printimit.

7. Laboratori dhe Kërkimi: Alkooli izopropil është një tretës thelbësor në laboratorë për qëllime të ndryshme analitike dhe kërkimore. Përdoret për pastrimin e enëve të qelqit, si tretës për reaksionet kimike dhe për nxjerrjen e ADN-së.

8. Industria e hapësirës ajrore: Alkooli izopropil përdoret në industrinë e hapësirës ajrore për pastrimin dhe heqjen e yndyrës së komponentëve kritikë, si motorët, turbinat dhe pajisjet avionike. Ndihmon për të siguruar besueshmërinë dhe performancën e sistemeve të hapësirës ajrore.

9. Shërbimet e depove dhe pastrimit: Alkooli izopropil përdoret zakonisht nga shërbimet e dezinfektimit dhe pastrimit për dezinfektimin e sipërfaqeve, heqjen e njollave dhe pastrimin e xhamit dhe pasqyrave. Është efektiv në eliminimin e baktereve dhe viruseve në mjedise të ndryshme, si zyra, shkolla dhe ndërtesa tregtare.

10. Industria ushqimore: Alkooli izopropil përdoret herë pas here në industrinë ushqimore si tretës për nxjerrjen e shijeve dhe aromave nga përbërësit natyralë. Megjithatë, përdorimi i tij në produktet ushqimore është i rregulluar rreptësisht dhe nuk është i destinuar për konsum të drejtpërdrejtë.

Këto aplikacione demonstrojnë përdorimin e gjerë të alkoolit izopropil në sektorë të ndryshëm, duke treguar shkathtësinë e tij si dezinfektues, agjent pastrimi, tretës dhe antiseptik.

"Për çdo informacion, shkruani në WhatsApp: Gjithçka që ju nevojitet, në kohë reale, në një mesazh. Na kontaktoni dhe jemi gati të ju ndihmojmë."

Albania Distribution Chemicals