Nitrat Kalciumi

Albania Distribution Chemicals

Produkti: Nitrat kalciumi

Formula Kimike: Ca(NO3)2

Informacion rreth produktit:

– Përbërja kimike: Nitrat kalciumi është një përbërës inorganik i përbërë nga jonet e kalciumit dhe nitrateve.
– Pamja: Gjendet në mënyrë tipike si një lëndë e ngurtë e bardhë, kristalore ose si pluhur i bardhë kokrrizor.
– Tretshmëria: Nitrat kalciumi është shumë i tretshëm në ujë dhe formon një tretësirë të pastër, pa ngjyrë.

Informacion për sektorin e përdorimit të produktit:

1. Bujqësia dhe Hortikultura:
– Pleh: Nitrat kalciumi përdoret gjerësisht si pleh, duke furnizuar bimët me kalcium dhe azot. Ndihmon në rritjen e shëndetshme të bimëve, përmirëson cilësinë e frutave dhe parandalon mungesën e kalciumit.
– Hidroponikë: Përdoret zakonisht në sistemet hidroponike si një zgjidhje ushqyese për të siguruar kalcium dhe azot esencial për bimët e rritura pa tokë.

2. Betoni dhe ndërtimi:
– Përshpejtuesi: Nitrat kalciumi përdoret si përshpejtues betoni në kushtet e motit të ftohtë për të shpejtuar procesin e mpiksjes dhe ngurtësimit të betonit.
– Kundër ngrirjes: Nganjëherë shtohet në përzierjet e betonit për të ulur pikën e ngrirjes dhe për të rritur rezistencën e tij ndaj dëmtimit të ngricës.

3. Eksplozivët dhe mjetet piroteknike:
– Agjent oksidues: Nitrat kalciumi përdoret si agjent oksidues në prodhimin e eksplozivëve dhe përbërjeve piroteknike, ku siguron një burim oksigjeni për djegie.

4. Trajtimi i ujërave të zeza:
– Denitrifikimi: Nitrati i kalciumit mund të përdoret në proceset e trajtimit të ujërave të zeza për denitrifikimin, ku ndihmon në shndërrimin e nitrateve në gaz azotik, duke reduktuar ndotjen me azot.

5. Ftohja dhe ftohja:
– Aplikimet kriogjenike: Nitrat kalciumi mund të përdoret në sistemet e ftohjes dhe ftohjes si një ftohës ose mjet transferues nxehtësie në aplikime të caktuara.

6. Qelqi dhe qeramika:
– Prodhimi i qelqit: Përdoret në proceset e prodhimit të qelqit për të përmirësuar vetitë refraktare dhe për të përmirësuar qëndrueshmërinë e shkrirjes së qelqit.
– Lustër qeramike: Nitrat kalciumi përdoret si një fluks në glazurat qeramike për të ulur pikën e shkrirjes dhe për të nxitur ngjitjen e glazurës.

7. Shuarja e zjarrit:
– Fikëset e zjarrit: Nitrat kalciumi mund të përdoret si një përbërës në disa aparate zjarri, veçanërisht ato të projektuara për zjarret e klasit D që përfshijnë metale të ndezshme.

8. Proceset industriale:
– Industria e ngjyrosjes dhe e tekstilit: Nitrat kalciumi përdoret si një lëndë djegëse në proceset e ngjyrosjes për të përmirësuar qëndrueshmërinë e ngjyrave dhe për të përmirësuar thithjen e bojës në fibra.
– Trajtimi i metaleve: Mund të përdoret në proceset e trajtimit të metaleve, të tilla si turshi dhe trajtimi sipërfaqësor, për të hequr papastërtitë dhe për të siguruar mbrojtje nga korrozioni.

9. Laboratori dhe Kërkimi:
– Kimia analitike: Nitrat kalciumi përdoret si burim i joneve të kalciumit në teknika të ndryshme të kimisë analitike, duke përfshirë titrimin dhe spektrofotometrinë.

10. Industria farmaceutike:
– Aplikimet medicinale: Nitrat kalciumi mund të përdoret në trajtime të caktuara mjekësore ose formulime farmaceutike, të tilla si injeksione intravenoze, si burim i joneve të kalciumit.

Kur trajtoni nitratin e kalciumit, është e rëndësishme të ndiqni masat e duhura të sigurisë, pasi ai mund të jetë irritues për lëkurën, sytë dhe sistemin e frymëmarrjes.

 

"Për çdo informacion, shkruani në WhatsApp: Gjithçka që ju nevojitet, në kohë reale, në një mesazh. Na kontaktoni dhe jemi gati të ju ndihmojmë."

Albania Distribution Chemicals