Nitrit Natriumi

Albania Distribution Chemicals

Produkti: Nitrit natriumi

Formula Kimike: NaNO2

Informacion rreth produktit:

– Nitriti i natriumit është një përbërje kimike me formulën kimike NaNO2.
– Është një pluhur kristalor i bardhë ose pak i verdhë.
– Nitrit natriumi është një kripë inorganike që është shumë e tretshme në ujë.

Informacion për sektorin e përdorimit të produktit:

1. Konservues ushqimor:
– Nitriti i natriumit përdoret zakonisht si ruajtës i ushqimit, veçanërisht në mishrat e pjekur si proshuta, proshuta dhe hot dogët. Ndihmon në pengimin e rritjes së baktereve, veçanërisht Clostridium botulinum, i cili mund të shkaktojë botulizëm.

2. Fiksues i ngjyrave:
– Nitriti i natriumit përdoret si fiksues ngjyrash në mishrat e përpunuar për të ruajtur ngjyrën e tyre rozë. Ai reagon me mioglobinën e mishit për të formuar një pigment të qëndrueshëm rozë të quajtur nitrozomioglobinë.

3. Përmirësues i shijes:
– Nitriti i natriumit kontribuon në aromën karakteristike të mishit të përpunuar. Ai shton një shije paksa të mprehtë dhe të shijshme, duke rritur profilin e përgjithshëm të shijes së produkteve si salcice dhe proshutë e pjekur.

4. Dhurues i oksidit nitrik:
– Nitriti i natriumit shndërrohet në oksid nitrik (NO) në trup. Oksidi nitrik ka veti vazodilatuese dhe është i përfshirë në procese të ndryshme fiziologjike, duke përfshirë rregullimin e presionit të gjakut dhe promovimin e shëndetit kardiovaskular.

5. Aplikacionet industriale:
– Nitriti i natriumit gjen aplikime në procese të ndryshme industriale. Përdoret në trajtimin e metaleve, si parandalimi i korrozionit në sistemet e ftohjes dhe si frenues i ndryshkut në metale.

6. Trajtimi i ujërave të zeza:
– Nitriti i natriumit përdoret në trajtimin e ujërave të zeza për të kontrolluar rritjen e baktereve dhe për të penguar formimin e sulfurit. Ndihmon në parandalimin e lëshimit të aromave të pakëndshme dhe zvogëlon mundësinë e korrozionit në sistemet e ujërave të zeza.

7. Industria farmaceutike:
– Nitriti i natriumit përdoret ndonjëherë në industrinë farmaceutike për aplikime specifike medicinale. Mund të përdoret si një reagent ose një pararendës në sintezën e medikamenteve të caktuara.

8. Reagenti laboratorik:
– Nitriti i natriumit përdoret si reagent në procedura të ndryshme laboratorike. Përdoret në reaksione kimike, teste analitike dhe si burim i gazit të oksidit të azotit (N2O).

9. Aplikimet bujqësore:
– Nitriti i natriumit ka përdorim të kufizuar në aplikimet bujqësore. Mund të përdoret si një tymosës ose biocid për kontrollin e dëmtuesve, mykut dhe kërpudhave në kulturat e ruajtura ose produktet bujqësore.

10. Trajtimi i ujit:
– Në disa raste, nitriti i natriumit përdoret në proceset e trajtimit të ujit. Mund të veprojë si një pastrues oksigjeni, duke ndihmuar në largimin e oksigjenit të tretur nga uji, i cili është i dobishëm në sisteme të caktuara industriale.

Nitriti i natriumit është një përbërës i gjithanshëm me aplikime të rëndësishme në industrinë ushqimore si një ruajtës dhe fiksues ngjyrash. Ndërsa luan një rol të rëndësishëm në sigurinë dhe ruajtjen e ushqimit, duhet të përdoret në sasi të kontrolluara dhe në përputhje me udhëzimet rregullatore për të siguruar trajtimin e duhur dhe për të minimizuar rreziqet e mundshme shëndetësore.

"Për çdo informacion, shkruani në WhatsApp: Gjithçka që ju nevojitet, në kohë reale, në një mesazh. Na kontaktoni dhe jemi gati të ju ndihmojmë."

Albania Distribution Chemicals