Glicerina

Albania Distribution Chemicals

Produkti: Glicerinë (e njohur edhe si glicerinë)

Formula Kimike: C3H8O3

Glicerina është një lëng pa ngjyrë, pa erë dhe viskoz. Është një përbërës i gjithanshëm me një gamë të gjerë aplikimesh në industri të ndryshme. Këtu janë pesë pika të rëndësishme në lidhje me glicerinën:

1. Përbërja kimike: Glicerina është një alkool trihidrik, që do të thotë se përmban tre grupe hidroksil (-OH) të lidhura me një shtyllë propan. Formula e tij kimike është C3H8O3.

2. Vetitë fizike: Glicerina është një lëng i trashë, shurup, me shije të ëmbël. Është higroskopik, që do të thotë se tërheq dhe ruan lagështinë nga mjedisi. Glicerina është e tretshme në ujë dhe alkool, por e patretshme në vajra dhe yndyrna. Ka një pikë vlimi prej 290°C (554°F) dhe një pikë shkrirjeje prej 18°C (64°F).

3. Prodhimi: Glicerina prodhohet si nënprodukt i proceseve të ndryshme, kryesisht gjatë prodhimit të sapunit dhe bionaftë. Mund të merret edhe nëpërmjet hidrolizës së yndyrave dhe vajrave. Prodhimi i glicerinës përfshin hapat e rafinimit dhe pastrimit për të përmbushur standardet e kërkuara të cilësisë.

4. Përdorimet e zakonshme:
– Kujdesi personal dhe kozmetika: Glicerina përdoret gjerësisht në formulimin e produkteve për kujdesin e lëkurës, si hidratuesit, locionet dhe sapunët. Vepron si një hidratant, duke tërhequr dhe mbajtur lagështinë, duke mbajtur kështu lëkurën të hidratuar.
– Industria e ushqimit dhe pijeve: Glicerina përdoret si ëmbëlsues, hidratues dhe agjent trashësues në produkte të ndryshme ushqimore dhe pijesh. Ndihmon për të mbajtur lagështinë, për të përmirësuar strukturën dhe për të përmirësuar ndjenjën e gojës së ushqimeve si ëmbëlsirat, produktet e pjekura dhe pijet.
– Farmaceutikë: Glicerina përdoret në industrinë farmaceutike për formulimin e shurupeve orale, ilaçeve kundër kollës dhe supozitorëve. Ai vepron si një tretës, stabilizues dhe ofron një shije të këndshme.
– Aplikimet industriale: Glicerina përdoret në procese të shumta industriale, duke përfshirë prodhimin e eksplozivëve, tretësve, antifrizit dhe lubrifikantëve. Përdoret gjithashtu në bojëra printimi, tekstile dhe si plastifikues në prodhimin e plastikës.
– Cigaret elektronike dhe avullimi: Glicerina është një përbërës i zakonshëm në lëngjet elektronike që përdoren për cigaret elektronike dhe pajisjet e avullimit. Ndihmon në prodhimin e avullit dhe siguron një përvojë të qetë thithjeje.

Përdorimi specifik i glicerinës për sektorin (10 pikë):

1. Industria farmaceutike: Glicerina përdoret gjerësisht në sektorin farmaceutik për aplikime të ndryshme. Shërben si tretës për formulimet e barnave, lubrifikant për tableta dhe kapsula, stabilizues në suspensione dhe emulsione dhe humectant në preparatet lokale si pomadat dhe kremrat.

2. Industria e ushqimit dhe pijeve: Glicerina gjen aplikim të gjerë në sektorin e ushqimit dhe pijeve. Përdoret si ëmbëlsues dhe ruajtës në produktet e bukës, ëmbëlsirat, pijet dhe produktet e qumështit. Glicerina shtohet gjithashtu në ushqime të caktuara për të përmirësuar strukturën, për të mbajtur lagështinë dhe për të përmirësuar shijen.

3. Industria e kujdesit personal dhe kozmetikës: Glicerina luan një rol jetik në formulimin e produkteve të kujdesit personal dhe kozmetikës. Përdoret në hidratues, sapunë, shampo dhe locione për shkak të vetive të tij hidratuese, të cilat ndihmojnë në tërheqjen dhe mbajtjen e lagështirës, duke mbajtur lëkurën dhe flokët të hidratuar.

4. Prodhimi Industrial: Glicerina ka aplikime industriale në sektorë të ndryshëm. Përdoret si përbërës në prodhimin e eksplozivëve, duke përfshirë dinamitin dhe nitroglicerinën. Vetitë lubrifikuese të glicerinës e bëjnë atë të përshtatshme për përdorim në prodhimin e lëngjeve hidraulike, lëngjeve të përpunimit të metaleve dhe vajrave prerëse

.

5. Industria e duhanit dhe e-cigareve: Glicerina është një përbërës kyç në prodhimin e produkteve të duhanit, të tilla si thitha e lagësht dhe duhani për përtypje. Për më tepër, përdoret gjerësisht në e-lëngjet për cigaret elektronike dhe pajisjet e avullimit, duke siguruar prodhimin e avullit dhe një përvojë të qetë thithjeje.

6. Industria e tekstilit: Glicerina përdoret në sektorin e tekstilit për proceset e zbutjes dhe përfundimit të rrobave. Ndihmon për të përmirësuar ndjesinë e dorës së pëlhurave, redukton elektricitetin statik dhe rrit thithjen e lagështirës.

7. Industria e ushqimit të kafshëve: Glicerina ndonjëherë përfshihet në formulimet e ushqimit të kafshëve. Mund të përdoret si burim energjie dhe si një përmirësues i shijimit në dietat e kafshëve dhe shpendëve.

8. Industria e letrës dhe e printimit: Glicerina përdoret në industrinë e letrës si një hidratues dhe plastifikues për të përmirësuar fleksibilitetin dhe ruajtjen e lagështisë së letrës. Përdoret gjithashtu në bojërat e printimit për të parandaluar tharjen e shpejtë të bojës.

9. Industria e automobilave: Glicerina përdoret në formulimet e antifrizit të automobilave për shkak të aftësisë së saj për të ulur pikën e ngrirjes dhe për të rritur pikën e vlimit të përzierjes së ftohësit. Ndihmon në parandalimin e mbinxehjes së motorit dhe mbrojtjen nga korrozioni.

10. Energjia e Rinovueshme: Glicerina e përftuar nga prodhimi i bionaftës mund të përpunohet më tej për të prodhuar lëndë djegëse të rinovueshme, si bioetanoli dhe biogazi, duke kontribuar në zhvillimin e burimeve të qëndrueshme të energjisë.

Këto aplikacione demonstrojnë përdorimin e gjerë të glicerinës në industri të shumta, duke theksuar shkathtësinë dhe rëndësinë e saj në sektorë të ndryshëm.

"Për çdo informacion, shkruani në WhatsApp: Gjithçka që ju nevojitet, në kohë reale, në një mesazh. Na kontaktoni dhe jemi gati të ju ndihmojmë."

Albania Distribution Chemicals